Page 33 -
P. 33

ношення  мас  кульок  до  зразка  не  означає,  що  порошок  буде  мати  однакову

               структуру і властивості.

                  Таблиця 1.4 – Середній розмір частинок, кристалітів і питома площа поверхні
                         порошків MgH , розмелених протягом 20 год у різних типах млинів [39]
                                           2

                             Тип млина                   Розмір части-        Розмір кри-      Площа пове-
                                                                                                         2
                                                            нок, мкм          сталіту, нм        рхні, м /г
                        Початковий MgH                         16,1              >1000               2,3
                                             2
                     Вібраційний Spex 8000                     12,3                 9                7,3
                 Млин з магнітним керуванням                   10,3                13               10,0
                     Uni-Ball-5; режим HES
                  Планетарний млин Fritsch P5                   9,4                11               13,7
                 Млин з магнітним керуванням                    8,1                 8               43,9
                    Uni-Ball-5; режим Impact


                      Також, мікроструктурні дефекти, які утворюються під час помелу магнію

               у водні, діють як центри нуклеації гідридної фази, а збільшені площі міжзерен-

               них  меж  –  як  шляхи  полегшеної  дифузії  водню  (рис. 1.8).  Підвищення  тиску

               водню під час помелу збільшує швидкість реакції магнію з воднем, здрібнює

               мікроструктуру  гідриду  та  досягається  практично  повне  перетворення

               Mg→MgH   [35].  Збільшення  тривалості  помелу  зменшує  розміри  частинок  і
                            2
               кристалітів та збільшує масову частку MgH  [36].
                                                                    2
































                     Рисунок 1.11 – Кінетика сорбції нанокристалічного MgH , отриманого
                                                                                         2
                            подрібненням протягом 20 год у різних типах млинів [39].


                                                                                                             33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38