Page 33 -
P. 33
ношення мас кульок до зразка не означає, що порошок буде мати однакову
структуру і властивості.
Таблиця 1.4 – Середній розмір частинок, кристалітів і питома площа поверхні
порошків MgH , розмелених протягом 20 год у різних типах млинів [39]
2
Тип млина Розмір части- Розмір кри- Площа пове-
2
нок, мкм сталіту, нм рхні, м /г
Початковий MgH 16,1 >1000 2,3
2
Вібраційний Spex 8000 12,3 9 7,3
Млин з магнітним керуванням 10,3 13 10,0
Uni-Ball-5; режим HES
Планетарний млин Fritsch P5 9,4 11 13,7
Млин з магнітним керуванням 8,1 8 43,9
Uni-Ball-5; режим Impact
Також, мікроструктурні дефекти, які утворюються під час помелу магнію
у водні, діють як центри нуклеації гідридної фази, а збільшені площі міжзерен-
них меж – як шляхи полегшеної дифузії водню (рис. 1.8). Підвищення тиску
водню під час помелу збільшує швидкість реакції магнію з воднем, здрібнює
мікроструктуру гідриду та досягається практично повне перетворення
Mg→MgH [35]. Збільшення тривалості помелу зменшує розміри частинок і
2
кристалітів та збільшує масову частку MgH [36].
2
Рисунок 1.11 – Кінетика сорбції нанокристалічного MgH , отриманого
2
подрібненням протягом 20 год у різних типах млинів [39].
33