Page 49 -
P. 49

1.3.2 Вплив інших чинників на гідроліз гідриду магнію (розмір

                      частинок порошку, температура, обробка ультразвуком, тощо)

                      Окрім наявності мікрогальванічних елементів, на реакцію гідролізу важ-

               ливий вплив також мають розмір частинок [176], вміст MgH , дефекти щільнос-
                                                                                        2
               ті, тріщини та розтріскування [142], що досягається високоенергетичним кульо-

               вим помелом. Подрібнення в кульовому млині ефективно збільшує швидкість


               виділення водню та вихід реакції під час гідролізу [144, 146, 161, 170, 176]. У
               роботі [29] автори показали вплив помелу на питому площу поверхні та відпо-


               відно на вихід водню під час реакції гідролізу. У дослідженнях [29, 146, 148,
               161, 177]  було  зазначено,  що  вихід  водню  був  низьким  і  покращувався  після


               помелу. Це можна пояснити як геометричним ефектом, кількістю нанокристалі-
               тного MgH  [138], так і відмінними хімічними властивостями поверхні.
                            2

                      Збільшення  концентрації  розчиненої  речовини,  наприклад,  хлориду  чи

               кислоти, у розчині допомагає прискорити реакцію гідролізу та збільшити шви-

               дкість виділення водню (але до певного моменту) за рахунок швидшого руйну-

               вання  пасивного  шару  гідроксиду  магнію  [143,  144,  157,  159-161,  170]  (рис.

               1.19). Так, при pH = 1 для HCl реакція гідролізу завершується зі 100% ступенем

               перетворення через 100 с [144]. У [160] показали, що збільшення концентрації

               розчину NH Cl з 0,5 до 4,5 мас.% дозволяє скоротити час виділення 900 мл/г
                              4
               водню з 30 до ~3 хв при температурі 60 °С. При 25 °С збільшення концентрації

               з 4,5 до 27,1 мас.% підвищує виділення водню приблизно в два рази, до 1711,2

               мл/г [161].

                      Подібну тенденцію отримали автори [143] при температурі 25 °С для ли-

               монної кислоти. Ці результати підтверджують, що швидкість гідролізу можна

               контролювати шляхом регулювання концентрації розчину (рис. 1.20). В той же

               час це спричиняє деякі проблеми, такі як перевитрата ресурсів і корозійне пош-

               кодження обладнання.












                                                                                                             49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54