Page 37 - дисертація головей3-converted
P. 37

38

               Для удосконалення структури сталі проводять її нормалізацію. Для цього сталь

               нагрівають  до  температури  вище  точки  Ас 3  для  евтектоїдної  або  Аc сm  для

               заевтектоїдної  з  наступною  витримкою  та  охолодженням  на  повітрі.

               Підвищення  міцності  і  твердості  сталі  досягають  її  гартуванням.  Однак  при

               цьому знижується її пластичність. Температуру гартування визначають по лівій

               нижній частині діаграми стану залізо-цементит. Зниження або повне усунення

               внутрішніх  напружень,  зменшення  крихкості  загартованої  сталі  та  отримання

               необхідної структури і механічних властивостей досягають відпуском. Залежно

               від  температури  і  часу  витримки  проводять  високий,  середній  і  низький

               відпуски. Відпуск виконують для зниження або повного усунення внутрішніх

               напружень,  зменшення  крихкості  загартованої  сталі  та  отримання  необхідної

               структури і механічних властивостей. Охолоджують сталі після нагріву в воді

               або  маслі.  Масло  від  температури  сталі  200  °С  охолоджує  в  ~28  разів

               повільніше,  ніж  вода.  Воду  використовують  для  охолодження  вуглецевих

               сталей, а масло – легованих. Основний недолік води, як охолоджувача – висока

               швидкість  охолодження  при  занижених  температурах  в  області  утворення


               мартенситу,  що  призводить  до  виникнення  великих  структурних  напружень  і
               створює  небезпеку  виникнення  тріщин.  Тому  для  підвищення  її  гартувальної


               здатності  додають  до  води  солі  та  луги.  Перевага  масла  полягає  в  тому,  що
               утворення       тріщин       значно      зменшується.        Недолік       масла      –    його


               вогненебезпечність, пригоряння до поверхні деталі [70].
                      Низькотемпературний            відпуск     проводять       нагріванням       сталі     до


               температури 150-250 °С і витримкою протягом 1…3 годин. Цей відпуск знижує

               внутрішні  напруження  в  сталі  і  зберігає  високу  твердість.  При  охолодженні

               одержують  структуру  мартенситу  відпуску.  Середньотемпературний  відпуск

               здійснюють  при  температурах  350-500  °С.  Межа  пружності  досягає

               максимальної величини, а твердість загартованої сталі знижується. При цьому

               отримують  ферито-цементитну  суміш  -  троостит  відпуску.  Для  повного

               знімання внутрішніх напружень, збільшення пластичності і в’язкості в декілька

               разів  проводять  високотемпературний  відпуск  при  температурах  500-650  °С.
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42