Page 57 - Кулик В.В.
P. 57
57
0
вальцювання) та термічну обробку, нормалізацію: нагрів 1000 10 С
протягом 2 год. і охолодження у повітрі. Структура мікролегованої сталі є
феритно-перлітна з середнім об’ємом включень 0,22-0,27% і розміром зерен
6 -7 ASTM. У фериті виявлено виділення ніобію і ванадію. Дана сталь
володіє високими механічними характеристиками, границями текучості (583-
611МПа) і міцності (864-896МПа), відносним видовженням (17-18%),
2
ударною в’язкістю (CUN 35,2-37,6 Дж/см ) та твердістю (248-277 НВ) проти
таких же показників немікролегованої сталі (505МПа і 844МПа, 14%, 28,3
2
Дж/см та 229-272НВ, відповідно). Порівняння фрактографій зламів зразків
після розтягу мікролегованої сталі після кування і вальцювання та після
нормалізації показує доцільність застосування останньої термічної обробки,
де на поверхні зламу спостерігається в’язке руйнування (поява ямок), коли її
не проводити – крихке руйнування, що відображається череззеренним
розтріскуванням і сколами. Експлуатація мікролегованих коліс показала, що
їх зношування є на 30% меншим порівняно з традиційними колесами (без
мікролегування).
За покращення умов гартування і легування (додатково вводиться
0,032%Ті) для традиційної перлітної колісної сталі марки Т (мас. %: 0,6-0,7C;
0,5-1,0Mn; 0,05-0,15V; 0,5Cr) підвищується її міцність (1020-1180МПа) і
твердість (320-360НВ) на глибині 30 мм від поверхні кочення колеса [73].
0
Термічна обробка коліс включала нагрів до 850 5 С, охолодження в
0
гартувальній машині протягом 300 сек, температура води 35 3 С, розхід
0
води 12-67л/год і відпуск коліс при 510 10 С. Мікроструктура термічно
зміцнених коліс щільна і однорідна з дисперсним пластинчастим перлітом.
Сталі леговані карбідотвірними елементами (ванадій, хром, молібден) мають
два інтервали аустенітного перетворення: трансформування до
пластинчастих структур (перлітне) і до лінзоподібних структур (бейнітне).
Легуючі елементи сповільнюють розпад аустеніту на перлітній стадії
трансформування, забезпечуючи твердіння сталі і сприяють
суперохолодженню за нижчих температур з формуванням дисперсніших