Page 40 - Dycert_Havryluk
P. 40
40
вакансій в кристалах металу, що обумовлює використання інгібіторів з
електронодонорними та електроноакцепторними реакційними центрами.
Бактерицидна стійкість ЗОР також залежить від добавок ПАР.
1.5 Модифікація рослинних олій та їх використання в ЗОР
ЗОР повинні бути леговані протикорозійними та протизношувальними
присадками. Для цих цілей у композицію вводять сполуки, що містять: азот,
сірку, фосфор, синергетичні суміші вказаних продуктів [3, 17-20].
Рослинні олії представляють собою в основному тригліцериди (потрійні
ефіри довгих ланцюгових карбоксильних (жирних) кислот з гліцерином.
Більшість з цих олій містить як мінімум чотири, а інколи, до дванадцяти різних
жирних кислот.
Автори публікацій [70-75, 125-128] показали, що рослинні олії можуть
ефективно заміщати нафтові оливи для мастильних матеріалів та підтверджують
їх перспективу. Увага в цих дослідженнях була приділена рициновій, ріпаковій,
соєвій, пальмовій, кокосовій.
Широке застосування на практиці вже знайшли мастильні засоби,
одержувані з ріпакової олії. Її використовують для отримання: гідравлічних
мастил, охолоджувальних мастильних олив для змащення деталей с/г машин,
мастил для змащення ланцюгів пилок; моторні і трансмісійні мастила [129, 130].
Для покращення експлуатаційних властивостей мастильних середовищ
широко застосовують модифікацію олій. Найбільш поширені способи – омилення,
метаноліз та сульфідування технічних олій [131, 132]. Мила отримують із
рицинової, ріпакової та гірчичної олій. Довгі і полярні жирні кислотні ланцюги
утворюють орієнтовані молекулярні плівки, що взаємодіють з металевими
поверхнями, зменшуючи як їх тертя так і зношуваність.
Проте в процесі експлуатації водних Сульфурвмісних ЗОР відбувається їх
зараження Сульфур резочуючими мікроорганізмами, що обмежує термін дії та
вимагає використання бактерицидних добавок [105- 107].
Фізико-хімічні властивості ЗОР в значній мірі визначаються властивостями